Annons:

Med tvekan godkänt för samverkan

INTEGRATION2011-10-04

De myndigheter som samverkat i etableringsreformen får med tvekan godkänt av Statskontoret, som granskat genomförandet. Det finns problem och brister att åtgärda.

Lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända gäller sedan 1 januari 2010. Avsikten är att en tydligare ansvarsfördelning mellan myndigheter och kommuner ska ge nyanlända flyktingar bättre förutsättningar att lära sig svenska, snabbt komma i arbete och försörja sig på egen hand. Samtidigt infördes en ny aktör, etableringslotsen, som ska hjälpa den nyanlände. Huvudansvaret för samordningen har Arbetsförmedlingen, som också upphandlar etableringslotsar.

De myndigheter som berörts av etableringsreformen – Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Skatteverket samt Sveriges Kommuner och landsting, SKL – har enligt Statskontorets delrapport till regeringen samverkat och samordnat sina verksamheter på ett godtagbart sätt.

Men det finns problem och brister i genomförandet. Några av dessa är långa handläggningstider i folkbokföringen, begränsade och mindre väl anpassade aktiviteter för nyanlända och bristande samsyn mellan aktörerna.

”Etableringsreformen är en omfattande reform där många aktörer är inblandade. Det är mot denna bakgrund särskilt viktigt att samsyn om reformen gäller och att samverkansmöjligheterna tillvaratas fullt ut”, kommenterar Statskontorets generaldirektör Yvonne Gustafsson i ett pressmeddelande.

Statskontoret kommer att lämna sin slutrapport till regeringen i mars 2012.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA