Massiv våg av hot chock för universitet

GÖTEBORGS UNIVERSITET2019-03-21

Medarbetare som hotats till livet och hatats i sociala medier. Uppmärksamheten kring djurförsök på sex hundar vid Göteborgs universitet utlöste en stor kris vid lärosätet. Nu ska en samlad polisanmälan göras. ”Vi var inte beredda”, säger Jörgen Svensson, säkerhetschef.

17 januari i år publicerade Djurrättsalliansen en artikel om ett forskningsprojekt på Göteborgs universitet där sex labradorhundar användes som försöksdjur. Efter avslutade försök skulle hundarna avlivas. Artikeln fick stor spridning och över 80 000 personer skrev på en namnlista för att låta hundarna leva. Media rapporterade om det hela och kändisar över hela världen engagerade sig i hundarnas öde.

Samtidigt började hat mot universitetet spridas i sociala medier. Forskare och djurskötare fick ta emot sms, mejl och andra meddelanden där de hotades till livet.

Nu, två månader senare, har den värsta stormen blåst över och på fredag räknar Jörgen Svensson, säkerhetschef på Göteborgs universitet, med att påbörja sammanställningen av alla inkomna hot- och hatmeddelanden. Detta ska sedan ligga till grund för en stor, samlad polisanmälan.

– För cirka två veckor sedan var vi uppe i över 7 000 meddelanden, så det är en stor mängd att gå igenom, säger Jörgen Svensson.

Han menar att Göteborgs universitet, liksom de flesta andra svenska lärosäten, inte är vana att behöva hantera kriser som den här.

– Lärdomen vi drar av det här är vikten av att ha en krisorganisation på plats innan det händer något. I det ingår en krisledning, extern och intern kriskommunikation och chefer som vet vad det innebär att vara chef i kris.

Jörgen Svensson konstaterar att det systematiska säkerhetsarbetet måste bli lika självklart som det systematiska arbetsmiljöarbetet.

– Vi måste arbeta mycket mer med riskanalyser inför olika projekt och evenemang.

Enligt Peter Brandt, STs avdelningsordförande på GU, har de fackliga representanterna under den här krisen hållits informerade om läget för att kunna besvara frågor från medlemmar.

– Men det är ingen ST-medlem som ringt till mig och varit orolig, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.