Marknad dåligt verktyg för etablering

ARBETSMARKNAD2016-12-08

Marknadsmekanismerna fungerade inte som det var tänkt när etableringslotsar infördes 2010. Enligt en rapport från IFAU konkurrerade lotsarna med annat än just att de var bra på att få ut nyanlända på arbetsmarknaden.

Införandet av etableringslotsar 2010 utgick från ett valfrihets- och konkurrenstänkande, konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, i rapporten. Reformen innebar att nyanlända skulle kunna välja bland privata aktörer som hade stor frihet att utforma sina insatser för att underlätta etablering på arbetsmarknaden. Valfriheten skulle se till att de lotsar som var mest framgångsrika i att underlätta etablering skulle få flest kunder. Men i praktiken blev andra faktorer avgörande, enligt rapporten.

Lotsarnas arbetssätt varierade, men skillnaderna i övergångar till arbete var små och enligt rapporten kan man inte utläsa att några företag hade betydligt högre andel deltagare i jobb. Ingenting tyder på att individernas val av lots har styrts av chans till jobb. De nyanlända har i stället efterfrågat och fått socialt och praktiskt stöd. Vägen till ökade intäkter för lotsarna tycks ha gått via att locka deltagare snarare än att få deltagarna i arbete. Sammantaget verkar inte marknadsmekanismerna ha fungerat som det var tänkt, åtminstone inte ur ett arbetsmarknadsperspektiv, skriver IFAU.

IFAU konstaterar också att marknaden inledningsvis dominerades av många små aktörer, men att den snabbt togs över av ett mindre antal stora aktörer som hade verksamhet över stora delar av landet. Konkurrensen var relativt hög i storstäderna, medan den var låg i mindre kommuner och på landsbygden. Systemet med konkurrens och valfrihet verkar inte ha gett några stora kvalitetsskillnader när det gäller chansen till arbete, skriver IFAU. Sammantaget gynnade inte individernas val av lots verksamheter som var mer välfungerande ur ett arbetsmarknadsperspektiv.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA