Annons:

Fler etableringslotsar anmälda

ARBETSFÖRMEDLINGEN2014-04-01

Antalet anmälningar riktade mot etableringslotsar som arbetar på uppdrag av Arbetsförmedlingen ökar kraftigt. Det visar siffror som publicerats av TV4.

Sedan Arbetsförmedlingen tog över ansvaret för etablering av nyanlända från kommunerna ska varje nyanländ i samverkan med en etableringslots få en individuell plan att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Under det första året fick myndigheten in 26 anmälningar mot oseriösa etableringslotsar, under 2013 hade antalet ökat till 306, redovisar TV4. Kanalen rapporterar om oseriösa företag som håvar in ersättning, men är ointresserade av att utföra sitt uppdrag.

Arbetsförmedlingen skriver i ett pressmeddelande med anledning av uppgifterna i media att myndigheten har skärpt uppföljningen av lotsar. Men trots förstärkt uppföljning kvarstår vissa problem som mer har att göra med hur tjänsten är utformad, skriver myndigheten.

”Vi måste ta de interna och externa signaler vi får på allvar, analysera läget och se hur tjänsten kan utvecklas. Översynen kommer att leda till en ny upphandling. Översynen kommer bland annat att handla om hur kompetenskraven på lotsar kan förstärkas samt hur ersättningsmodellen eventuellt kan förändras”, säger generaldirektör Mikael Sjöberg i pressmeddelandet.

Åtta av tio arbetssökande inom etableringsuppdraget väljer att ha en lots, redovisar Arbetsförmedlingen. 250 lotsleverantörer med verksamheter på drygt 1 200 verksamhetsadresser bedriver verksamhet på myndighetens uppdrag. Under förra året mottogs 344 klagomål som ledde till att åtta avtal med verksamhet på ett 70-tal orter upphävdes.

”Idag ser vi till exempel att startersättningen har bidragit till en aggressiv och ibland otillbörlig marknadsföring”, säger Mikael Sjöberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA