Mannens karriär styr vart flytten går

JÄMSTÄLLDHET2011-02-21

Det är vanligare att familjer flyttar på grund av mannens karriär än på grund av kvinnans. Det visar en rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU.

De två forskarna Maria Brandén och Sara Ström har i en rapport från IFAU studerat mer än 600 000 svenska par som flyttat under perioden 1998-2007. Syftet har varit att granska hur olika karriärmöjligheter för mannen respektive kvinnan påverkat parens beslut att bryta upp.

Flytt är vanligare i par där mannen arbetar i ett yrke med stor lönespridning, det vill säga där det kan betyda ett rejält lönelyft om man byter bostadsort. Motsvarande skillnad har inte kunnat konstateras för par där kvinnan arbetar i sådana yrken.

”Att vi inte hittar motsvarande effekt för kvinnor tyder på att paren tar större hänsyn till mannens karriär än till kvinnans”, säger Maria Brandén i ett pressmeddelande.

Däremot har forskarna inte lyckats konstatera någon tydlig skillnad mellan könen bland familjer där den ena parten har ett högkvalificerat yrke. Sådana par flyttar oftare än andra, men det gäller oavsett om det är mannen eller kvinnan som har karriärmöjligheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA