Manifestation mot Italiens krispolitik

ITALIEN2009-02-16

Enligt arrangören samlade fredagens demonstration mot den italienska regeringens krispolitik 700 000 personer. Åtta procent av de anställda deltog i generalstrejken samma dag.

Av:  Kristina Wallin

– Vi är här för att visa att vi står enade mot krisen och att vi inte alls är isolerade, konstaterade ordföranden för de offentligt anställda inom Cgil, Carlo Podda, när han talade inför hundratusentals demonstranter i Rom i fredags.

Det var metallarna och de offentligt anställda inom Cgil som utlyst strejken, bojkottad av de andra facken, och strejkande hade kommit från hela Italien för att demonstrera mot regeringen och dess krispolitik.

Genom att strejka både inom den privata och den offentliga sektorn ville Cgil poängtera vikten av enighet inför krisen. Strejken blev inte en succé på arbetsplatserna – cirka åtta procent deltog över hela landet – men däremot en stark politisk signal genom den enorma demonstrationen.

Enligt polisen deltog 50 000 personer i demonstrationen, medan arrangören uppskattar antalet demonstranter till 700 000.

Inom den offentliga sektorn riskerar närmare 300 000 visstidsanställda sina jobb, eftersom regeringen bestämt att inga sådana kontrakt får förlängas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA