Många unga i utanförskap

ARBETSMARKNAD2015-02-10

Nästan var tionde person mellan 16 och 25 år varken arbetar eller studerar. Det gäller mer än 100 000 unga, visar en rapport från LO.

Med stöd av siffror från Statistiska Centralbyrån har LO ställt samman en rapport över den grupp som kallas NEET. Förkortningen kommer av engelskans Not in employment, education or training. Enligt rapporten har andelen unga som står utan arbete eller studier ökat med 1,2 procentenheter sedan 2006. Ökningen har skett i åldersgruppen 20-25 år. Rapporten visar också att av de unga som år 2000 var utan arbete eller studieplats har cirka 10 000 aldrig tagit sig in i aktivitet. Hälften av dem räknas nu in i sjukförsäkringen.

Risken att hamna i NEET är ojämnt fördelad mellan olika grupper av unga och över landet. Drygt var fjärde är utrikesfödd. Det är också vanligare att unga med en lägre utbildningsgrad och unga med korttidsutbildade föräldrar har svårare att etablera sig i arbetslivet.

Det finns också kraftiga regionala skillnader. I Uppsala län tillhör 7,4 procent av åldersgruppen 16-25 NEET, medan siffran för Gävleborg är 11,3 procent.

I rapporten presenterar LO ett antal förslag för att minska andelen unga som hamnar utanför:

·       Tidiga sociala investeringar

·       Obligatorisk gymnasieskola

·       Stärkt studie- och yrkesvägledning

·       Ökad samverkan mellan myndigheter

·       Utbyggd vuxenutbildning

·       90-dagarsgaranti

·       Bättre villkor för unga på arbetsmarknaden

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA