Många positiva till las-regler

ARBETSRÄTT2009-11-17

Sju av tio anser att lagen om anställningsskydd, las, stärker rättssäkerheten vid uppsägningar. Det visar en undersökning som Akademikerförbundet SSR låtit genomföra.

Fackförbundet har låtit fråga 1 000 personer om deras inställning till rörlighet och trygghet på arbetsmarknaden, framför allt när det gäller reglerna i las. Resultatet visar att 70 procent ser las som en garant för rättssäkerheten i nedskärningstider.

Sex av tio är positiva till lagens turordningsregler. Lika många vill att facket ska kunna vara med och påverka arbetsgivarens förslag om vilka som riskerar uppsägning vid neddragningar. Varannan svarande tycker att det är bra att facket kan gå med på undantag från turordningsreglerna i utbyte mot längre uppsägningstid.

Knappt två av tio svarande är uttalat negativa till las-reglerna om turordning. Undersökningen visar också att nio av tio helst vill ha en fast anställning, och prioriterar en trygg anställning högt.

FAKTA Lagen om anställningsskydd


Lagen om anställningsskydd, las, slår fast vilken turordning
som gäller vid uppsägningar på grund av arbetsbrist, och hur
turordningskretsarna ska utformas.

Anställda med längre anställningstid har företräde framför kolleger
med kortare anställningstid. Vid lika anställningstid ger högre ålder
företräde.

På arbetsplatser med högst tio anställda får två personer undantas
från reglerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA