Många långtidssjuka missar ersättning
Mer än var tionde långtidssjukskriven statsanställd förlorar sjukersättning de haft rätt till. Det framgår av en rapport om underutnyttjande av avtalssjukförsäkringen för anställda i offentlig sektor.
I en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, konstateras att många människor helt går miste om ersättning från den del av sjukförsäkringen som regleras i kollektivavtal. ISF har gått igenom försäkringsbolagens statistik för anställda i offentlig sektor under åren 2007-2014. För 17 procent av alla som skulle haft rätt till sjukförsäkring genom kollektivavtal har det aldrig gjorts någon ansökan. För de anställda inom staten berördes 11 procent av dem som var berättigade till ersättning.
”Men för statsanställda är det arbetsgivaren och inte den enskilda personen som är ansvarig för att ansöka om ersättning. Även om underutnyttjandet är lägst inom statlig sektor är det ändå anmärkningsvärt att statsanställda går miste om avtalsersättning i 11 procent av alla perioder med sjuk- och aktivitetsersättning. I dessa fall har alltså den statliga arbetsgivaren missat att ansöka om ersättning åt den anställda” skriver ISF i rapporten.
För att få ut ersättning från avtalssjukförsäkringen måste man, precis som när det gäller den offentliga sjukförsäkringen, skicka in en ansökan. De flesta vet att de ska vända sig till Försäkringskassan för att få ersättning från den offentliga sjukförsäkringen. Men det är troligen färre som vet att de även kan få ersättning enligt kollektivavtal när de blir långtidssjukskrivna eller beviljas sjuk- eller aktivitetsersättning, konstaterar ISF.
Inom kommuner och landsting är det mer än var femte sjukskrivningsperiod som den sjukskrivne går miste om ersättning.
”Resultaten är oroväckande. Exempelvis visade det sig att för mer än var femte period av sjukpenning längre än 120 dagar, gick de anställda inom kommuner och landsting miste om den avtalsersättning de var berättigade till mellan åren 2003 och 2014. Det motsvarar drygt 74 000 sjukskrivningsperioder”, kommenterar ISFs generaldirektör Maria Hemström-Hemmingsson i förordet till rapporten.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.