Män får mer hjälp på Skatteverket

SKATTEVERKET2008-10-22

Män får mer hjälp än kvinnor när de vänder sig till Skatteverket. Handläggarna tror att kvinnorna klarar sig själva i större utsträckning. Det visar en intern rapport om servicen i Mälardalen.

Skatteverket har på uppdrag av regeringen undersökt om kvinnor och män bemöts på ett likvärdigt sätt. Testet har gjorts genom observationer på expeditioner i Mälardalen.

Skillnaderna i bemötande visade sig vara påtagliga, och var kopplade både till handläggarens kön och besökarens kön:

  • Manlig expeditionspersonal vände sig oftast till mannen när ett par var på besök, medan kvinnlig personal försökte inkludera kvinnliga besökare.
  • Män fick ofta mer utförlig hjälp. De fick mer information, och sakkunniga tillkallades oftare och snabbare.

I diskussioner med personalen framkom att handläggarna uppfattade kvinnliga besökare som mer kompetenta och att man förväntade sig att de skulle klara sig själva i större utsträckning. En av de handläggare som observerades, Kicki Liljefors, säger dock till ST Press att personalen inte känner igen sig i beskrivningen, och att undersökningen inte medfört några förändringar i arbetssättet.

Men generaldirektör Mats Sjöstrand har beslutat att rapporten ska användas i personalutbildningar framöver. Gun Kempe, STs avdelningsordförande i Skatteverket, anser att det behövs fler observationer, till exempel på det servicekontor i Göteborg som drivs gemensamt med Försäkringskassan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA