Man anklagad för sexuella trakasserier behåller chefstjänst

MIGRATIONSVERKET2023-04-04

Migrationsverket har beslutat att dela den enhet där en chef anklagats för sexuella trakasserier. Trots flera incidentrapporter om kränkningar får mannen fortsätta som chef – men nu som en av två – vilket ST-avdelningen är starkt kritisk till.

Av:  Elina Lundberg,  Ann Dahlin

Publikt har tidigare rapporterat att en enhetschef på Migrationsverket av medarbetare har anklagats för flera fall av sexuella trakasserier och kränkande behandling. Ett tjugotal incidentrapporter har gjorts och ST-avdelningen har krävt att chefen flyttas.

Ett fall av påstådda sexuella trakasserier utreddes av företagshälsovården Feelgood, som rekommenderade dialog samt att arbetsgivaren skulle överväga ytterligare utredningar, kartläggningar och en omorganisering av enheten.

I januari var planen att det skulle göras riskbedömningar och tas fram en handlingsplan. Under tiden fick enhetschefen sitta kvar.

Nu har Migrationsverket beslutat att den aktuella enheten delas upp i två och att den anklagade chefen får leda en av arbetsgrupperna.

STs avdelningsordförande Sanna Norblad anser att det är oacceptabelt att mannen får behålla sin chefspost.

– Vi har gjort allt vi kan för att påverka arbetsgivaren, men man hittar på alla möjliga saker för att han ska vara kvar, säger hon.

Den tidigare ansvarige avdelningschefen har lämnat myndigheten. Avdelningen leds nu i stället av en tillförordnad chef, som inte var delaktig i beslutet att låta mannen arbeta kvar som chef.

Den nya avdelningschefen ser dock i nuläget inga problem med att mannen fortsatt innehar en chefstjänst, trots anklagelser om att han i vittnens närvaro ska ha lagt sin hand på en kvinnlig medarbetares lår.

Enligt den tillförordnade avdelningschefen har den händelsen, liksom övriga inkomna incidentrapporter, utretts grundligt.

– Utifrån de utredningarna har han fortsatt förtroende, säger avdelningschefen.

Har ni utifrån utredningarna tagit ställning till chefens agerande och vilket ansvar han bär?

– Vårt fokus har varit att säkerställa en god arbetsmiljö och förebygga ohälsa framåt, och vi har fattat våra beslut efter det. Vi kan inte gå in på detaljer då det berör enskilda medarbetare. Däremot arbetar vi nu med handlingsplaner för samtliga berörda för att säkerställa god arbetsmiljö.

Arbetet med den handlingsplan som aviserades i januari pågår fortfarande. Att enheten delas upp är en åtgärd som arbetsgivaren har vidtagit för att ge bättre förutsättningar för det arbetet och för att skapa en god arbetsmiljö, menar avdelningschefen, som beskriver att enheten tidigare har varit splittrad i två läger där medarbetarna haft skilda uppfattningar om sin närmaste chef.

– Utredningarna visade att det var svårt för den här chefen att fortsätta som chef över hela enheten, även om han har stöd från en stor del av enheten. I den nya uppdelningen är han inte längre chef för den grupp där det finns medarbetare som har varit kritiska mot honom.

Enligt avdelningschefen är medarbetarna överlag nöjda med lösningen, även om hon är medveten om att det finns kritik mot att mannen fortsätter som chef.

Att enheterna nu är mindre kommer att ge cheferna bättre förutsättningar att arbeta mer aktivt med arbetsmiljön, enligt avdelningschefen, som understryker att det återstår ett stort arbete med att ta fram riskbedömningar och åtgärdsplaner för att säkerställa att alla mår bra på jobbet.

Hur ser du på möjligheterna att skapa en god arbetsmiljö och bygga en tillitsfull relation mellan chefer och medarbetare på arbetsplatsen med tanke på den historik som finns?

– Jag ser att det krävs ett gediget arbete för att säkerställa en god arbetsmiljö där alla trivs på arbetsplatsen. Den här chefen har som sagt vårt fortsatta förtroende att leda den nya enheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA