Majoritet vill ha en självständig medlemstidning

FACKET2018-10-23

Drygt 60 procent av läsarna föredrar att deras fackförbundstidning har en redaktionellt självständig ställning, visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av föreningen Fackförbundspressen. 10 procent föredrar en tidning som styrs av förbundets ledning.

I undersökningen har yrkesarbetande läsare av fackförbundspress fått svara på om de föredrar en tidning med redaktionellt självständig ställning som fritt kan granska förbundets verksamhet och ledning, eller om de föredrar en tidning vars innehåll styrs av fackförbundets ledning och ligger i linje med övrig information från förbundet. Resultatet presenteras i dag på Dagens Nyheters debattsida.

Mer än sex gånger fler föredrar en redaktionellt självständig tidning framför en tidning styrd av förbundet, 61 kontra 10 procent. Resterande har svarat tveksam eller vet ej.

Två tredjedelar av dem som har svarat tycker också att det är viktigt att medlemmar med skilda uppfattningar får möjlighet att komma till tals i tidningen - och att den kan belysa olika perspektiv, också sådana som är kritiska mot förbundet. Mindre än fem procent anser inte att det är viktigt.

I debattartikeln argumenteras för att en redaktionellt självständig tidning är ”en del av den demokratiska infrastrukturen” i folkrörelser som fackförbund och att det är grundläggande för dess förtroende att tidningen fritt kan granska omvärlden och den egna organisationen.

”Men den principen utmanas nu i allt högre grad av röster som förespråkar ett marknadsföringstänkande, där medlemstidningen blir ett organ för förbundsledningen och en del av en samordnad, okritisk ’medlemskommunikation’, skriver föreningen Fackförbundspressens styrelse i debattartikeln.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA