M: Betala studielånen för poliser
Moderaterna vill att polisutbildade ska få skriva av hela studielånet efter fem år i yrket. Partiet föreslår också en riktad lönesatsning på poliser motsvarande omkring 3 000 kronor i månaden.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets rättspolitiska talesperson Tomas Tobé presenterade förslagen på en presskonferens på måndagen. Ulf Kristersson pekade på att Sverige har den lägsta polistätheten på många år. Polisyrket måste bli mer attraktivt, anser Moderaterna.
Ett problem är att Polishögskolan inte fyller sina utbildningsplatser. På den utbildning som startade i januari står 259 platser tomma. Detta trots att nästan 9 400 personer sökte till de 800 platserna, enligt en undersökning som Rekryteringsmyndigheten gjort. Många föll bort på grund av tekniska fel i ansökan, och av dem som gick vidare kuggades 74 procent efter tester.
Moderaterna tror att det blir lättare att fylla platserna om staten betalar studierna. Förslaget innebär att de som gått Polishögskolan och börjat arbeta får skriva av en femtedel av lånet för varje år i yrket.
Partiet vill också se en kortare variant av polisutbildning för experter inom andra områden, exempelvis personer som arbetat på Skatteverket med utredningar av ekonomisk brottslighet. Dessa skulle då få polisiära befogenheter.
Ett annat förslag är att polisutbildningen får två grenar, en för ingripandepoliser och en för utredande poliser.
För att minska avhoppen i dagens poliskår vill Moderaterna anslå resurser som räcker till en lönehöjning för utbildade poliser på 3 000 kronor i månaden, utöver det som ”normalt faller ut avtalsvägen”. Tomas Tobé klargjorde att avtal visserligen träffas mellan parterna, men att Polismyndigheten bör få en möjlighet att göra en rejäl höjning av polislönerna.
Sammanlagt föreslår Moderaterna en höjning av Polisens anslag med 4,3 miljarder kronor.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.