Lyckad samverkan mot grova brott

RÄTTSVÄSENDET2010-08-30

Närmare 110 år av fängelsestraff har dömts ut som följd av en storsatsning mot den grova organiserade brottsligheten. Det visar en redovisning som Dagens eko gjort.

Sedan ett år samarbetar en specialstyrka inom polisen med en rad andra myndigheter för att komma åt yrkeskriminella grupper. Totalt är det enligt Ekot 9 olika aktionsgrupper med totalt 200 poliser som har specialiserat sig på den grova organiserade brottsligheten i samarbete med ett tiotal andra myndigheter – bland annat Åklagarmyndigheten, Skatteverket, Tullen och Försäkringskassan.

”Vi har nått ett fantastiskt bra resultat. Vi har varit flexibla och går tillsammans mot den grova organiserade brottsligheten till skillnad mot tidigare då vi inte hade samverkan på det här sättet”, säger Tommy Hydfors, som leder polisens så kallade operativa råd.

Det första året med de nya samarbetsformerna har nu sammanställts. Totalt har 18 olika insatser genomförts, varav sju är avslutade. Ett 40-tal personer har hittills fått sina domar på sammanlagt nästan 110 års fängelse. Ytterligare ett par hundra personer är misstänkta i härvor som är under utredning. Ärendena gäller bland annat narkotikabrott, dopning och grova rån.

”Det borde vara rätt jobbigt att vara livstidskriminell just nu eftersom vi kommer så många myndigheter på samma gång”, säger Tommy Hydfors till radion.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA