Lotsar för nyanlända saknas
Nästa vecka tar Arbetsförmedlingen över ansvaret för inlotsning av nyanlända invandrare från kommunerna. Men än så länge finns etableringslotsar i mindre än hälften av kommunerna.
Arbetsförmedlingen är i full färd med att upphandla externa etableringslotsar, som ska fullfölja uppdraget att lotsa in nyanlända i det svenska samhället. Enligt Arbetsförmedlingens egna siffror finns godkända etableringslotsar bara i 123 av landets 290 kommuner, uppger Ekot.
”Vi är inte nöjda med det antal som finns, men vi tror att det tillkommer fler och att det i de flesta kommuner kommer att finnas en valfrihet mellan några”, säger Ingela Söderman på Arbetsförmedlingens huvudkontor till Ekot.
Den första december träder reformen i kraft och ansvaret för mottagandet av nyanlända flyttas över från kommunerna till Arbetsförmedlingen. Syftet är att åstadkomma en bättre etableringsprocess som är likartad för hela landet. Om det inte finns en etableringslots närmare än på högst en timmes pendlingsavstånd, så måste Arbetsförmedlingen själv ta på sig uppdraget.
Enligt Ekot avskräcks många från att bli etableringslots av att Arbetsförmedlingen inte kan garantera att de får några nyanlända att jobba med, och att den fasta ersättningen är liten.
Först när den nyanlände får jobb belönas lotsen med en bonus på upp till 50 000 kronor.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.