Löneutvecklingen minskar i staten

LÖNER2010-06-07

Skillnaden mellan ingångslön och slutlön minskar. Tydligast är trenden inom stat och kommun. Det visar statistik över Jusekmedlemmars löner.

För tio år sedan tjänade en anställd inom stat och kommun som jobbade sina sista år innan pensionen mer än dubbelt så mycket som en kollega som var precis i början av sin karriär. Det skriver Jusektidningen, som gått igenom Juseks lönestatistik från 1999 till 2009.

Skillnaden mellan ingångslön och slutlön har de senaste tio åren minskat med flera tusen kronor i månaden. Förändringen är tydligast inom stat och kommun, enligt tidningen.

– Höjer man ingångslönerna och är snåla med löneutvecklingen, då riskerar man att de unga drar slutsatsen att det är bra att börja inom staten och sedan dra vidare innan man drabbas av den dåliga löneutvecklingen, säger Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på Saco, till Jusektidningen.

Gunnar Wetterberg tror att generationsväxlingen kommer att fortsätta att minska lönespridningen de närmaste fem till tio åren, men att gapet mellan ingångslön och slutlön sedan börjar växa igen:

– Den kloka personalpolitiken är att man betalar folk för att de utvecklas under yrkeslivet. Lönen är inte allt, men en betydelsefull drivkraft. På sikt tror jag det är viktigt att den som börjar på ett jobb kan fördubbla eller till och med tredubbla sin lön om han eller hon gör en bra insats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA