Lönesättande samtal vanligare

STATEN2009-09-28

Lönesättande samtal blir allt vanligare vid de statliga myndigheterna. Tre av fem myndigheter använder modellen för anställda anslutna till OFR, där ST ingår.

Alltfler statliga arbetsgivare använder sig av lönesättande samtal, där lönen görs upp direkt mellan chef och medarbetare, enligt en utvärdering som Arbetsgivarverket gjort av myndigheternas ramavtal, Rals. Vanligast är metoden inom Saco-S avtalsområde, där mer än 70 procent av arbetsgivarna använder den. År 2006 använde 50 procent av arbetsgivarna lönesättande samtal. Inom OFR har utvecklingen gått från 30 till 60 procent.

De flesta av myndigheterna tillämpar inte lönesättande samtal med alla medarbetare. Totalt sätts lönen för en av tre Saco-medlemmar och en av fem inom OFR genom metoden. Arbetsgivarverket menar att en fördel med lönesättande samtal är att det ger en tydlig koppling mellan prestationer och lön:

– I samtalet sätts fokus på den enskilda medarbetaren. Det lönesättande samtalet bidrar till att lönen blivit en del av verksamhetsstyrning och att chefernas arbetsgivarroll förtydligas, säger den biträdande förhandlingschefen Ken Johnsson i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten finns ett större motstånd mot lönesättande samtal hos OFR än hos Saco. Men Arbetsgivarverket tror att användningen kommer att fortsätta att öka:

– Vi tror och vi hoppas att omfattningen av de lönesättande samtalen ska fortsätta att öka i snabb takt men utvecklingen ser lite olika ut beroende på vilken sektor av den statliga verksamheten det handlar om. Inom exempelvis universitets- och högskolesektorn, som är en stor andel av de statliga arbetsgivarna, används modellen än så länge i liten omfattning.

Arbetsgivarverkets rapport bygger på en enkät som besvarats av 210 statliga myndigheter.

Rals

Ramavtal om löner med mera för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet. Avtalet gäller för perioden 2007-2010. Avtalet ger möjlighet för lokala parter att enas om en förhandlingsordning där chef och medarbetare överenskommer om ny lön genom lönesättande samtal. Avtalet har träffats mellan Arbetsgivarverket och OFR, Offentliganställdas förhandlingsråd, där ST ingår.

Källa: Rals

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA