Lönesamtal gynnar kvinnor, enligt Saco
De som löneförhandlar med chefen får bättre utfall, hävdar Saco. Men på skattekontoren i Skåne ser ST-facket ingen sådan tendens
Saco-medlemmar som har lönesamtal får ut en procent mer i lönehöjning än de som inte har lönesamtal. Påverkansfaktorer som ålder, kön, sektor och yrke har då rensats bort.
Uppgifterna redovisas i en rapport från Saco, som sammanställt enkätsvar från knappt 100 000 medlemmar.
Effekten av lönesamtal är olika beroende på kön och vilken sektor man arbetar i. Kvinnor som har lönesamtal får i snitt ut 2,6 procent mer än dem som inte har samtal. I staten är skillnaden lägst, 2,0 procent.
Men för männen syns knappast någon effekt alls. I staten finns till och med en negativ effekt på 1,5 procent.
Uppemot 12000 Saco-medlemmar har också fått frågan om de har haft lönesättningssamtal, löneförhandlat direkt med chefen. Svaren visar att de som förhandlat med en chef som har mandat att sätta lön får drygt fem procent högre lön än de som inte förhandlar.
Även inom ST förekommer lönesättningssamtal. På skattemyndigheterna i Skåne har i år alla skattekontor genomfört lönesättningssamtal. Men sektionsordförande Inge Nilsson har inte uppfattningen att samtalen generellt påverkat utfallet.
–Vi har inte gjort någon undersökning, men jag kan inte se något sådant, säger han. Facket har förhandlat för ett antal medlemmar som inte ville göra det själva, och de har inte fått sämre lön. Vi har också gått in i de fall där samtalen slutat i oenighet, och inte heller där ser vi någon skillnad.
Enligt en enkät efter samtalen är, med undantag för en avdelning, var tredje ST-medlem missnöjd med hur de sköttes.
–Det har varit alltför ojämnt. En del chefer har inte klarat av att genomföra samtalen såsom det var tänkt, de har kommit till förhandling med ett färdigskrivet förslag. Vi förutsätter att det blir bättre till nästa år, annars måste vi diskutera hur vi ska ställa oss, säger Inge Nilsson.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.