Lönepolitiken viktigaste frågan

STS KONGRESS2003-11-06

Lönepolitik, ledarskap och jämställdhet är STs prioriterade politikområden under kommande kongressperiod. Dessa frågor ges därför mest utrymme under kongressen.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

– Den absolut viktigaste frågan för kongressen är att enas om vilken lönepolitik ST ska driva, och hur kommunikationen mellan de förtroendevalda och medlemmarna ska gå till. Lönepolitiken är av naturliga skäl också det område där missnöjet med facket direkt påverkar medlemskapet, förklarar förbundsordförande Annette Carnhede.

Detta har förbundet fått mycket klara besked om i den medlemsundersökning som gjorts inför kongressen.

I verksamhetsplanen för 2004–2008 föreslås därför att lönepolitiken prioriteras under det första året, som även sammanfaller med en ny avtalsrörelse. Att bli överens om en förbundsgemensam lönepolitisk plattform är därför helt nödvändigt.

– Men det hjälper ju inte vilka beslut kongressen fattar och vad förbundsstyrelsen säger: Den viktigaste debatten måste alltid föras ute på arbetsplatsen nära den enskilda medlemmen, säger Annette Carnhede.

Lite spänd, mycket förväntansfull och mentalt förberedd på det mesta. Så beskriver förbundsordföranden sin sinnesstämning när en dryg vecka återstår till STs kongress.

Trots en del stressymtom är det ändå glädjen som har präglat kongressförberedelserna, försäkrar Annette Carnhede.

Ett stort glädjeämne har till exempel varit att få besöka ST-distriktens planeringskonferenser tillsammans med övriga förbundsstyrelsen. Besöken föranleddes av att ST-kongressen har att ta ställning till ett stadgeändringsförslag om den regionala samverkan.

– Direkt dialog med medlemmar ute i landet är bland det värdefullaste – men också bland det svåraste att hinna med – åtminstone för en förbundsordförande. Detta har jag lärt mig under mina fyra första år som STs ordförande, säger Annette Carnhede och berättar om sin ”smått fasansfyllda” start som förbundsordförande.

Det var en tid då hon var rädd att drabbas av ”ehjärnsmälta”e på grund av alla nya människor, nya intryck och intressanta uppdrag som bara ”ramlade” över henne. Det lokalfackliga jobbet, det hon själv värderar så högt, fanns det knappt något utrymme för.

– Att hantera en sådan oerhörd bredd och mångfald av frågor hade varit omöjligt utan det stöd jag fick från hela organisationen och i det dagliga arbetet från kansliet.

Under hösten har FS också mött alla kongressombuden regionvis och diskuterat kongressens nya arbetssätt, som ska göra delegaterna mer delaktiga i besluten än vid tidigare kongresser.

Annette Carnhede oroar sig lite för att tiden inte ska räcka till. Samtidigt känner hon att förbundsstyrelsen under sina resor fått bekräftat att medlemmarna accepterar föreslagna prioriteringar och ändringsförslag. De flesta frågorna har dessutom diskuterats vid ett antal extrakongresser som föranletts av tidigare Tri

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA