Lönen avgör inte om jobbet är viktigt

ATTITYD2007-08-14

Högavlönade anser sig själva mindre viktiga än vad människor med lägre lön anser sig vara. Det framgår av en intervjuundersökning med tjänstemän som pensionsföretaget Alecta gjort.

Alecta har intervjuat drygt 3 000 tjänstemän. Sex av tio högavlönade (årsinkomst över 600 000 kronor) anser inte att deras jobb är viktigt för andra. Och sju av tio i samma grupp tycker inte att deras jobb är samhällsnyttigt.

Bland låg- och medelinkomsttagare är det istället mer än hälften som säger att deras jobb är viktigt för andra och sju av tio tycker att jobbet är ansvarsfullt.

Den med hög inkomst beskriver sitt jobb som analytiskt, intellektuellt och stimulerande. De lägre avlönade (under 300 000 kronor/år) tycker att deras jobb präglas av ansvar och stillasittande. Två av tre bland de lägre avlönade är missnöjda med löneutvecklingen, medan lika hög andel av dem med hög lön är nöjda med sin.

Nio av tio av de intervjuade tjänstemännen tycker att deras kollegor, arbetstider och arbetsuppgifter är bra. Tre av fyra är nöjda med sin närmaste chef, medan nästan varannan är missnöjd med företagsledningen. Ju högre lön, dess bättre kommer man överens med ledningen. Och ju lägre lön dess mer missnöjd är man med både psykisk och fysisk arbetsmiljö.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA