Lönekartläggning först – avtal sedan
STs förbundsstyrelse har beslutat om riktlinjer för de lokala löneförhandlingarna på de statliga myndigheterna.
Förbundsstyrelsen uppmanar det lokala facket att inte skriva på ett avtal innan kartläggningen är klar.
STs ordförande Annette Carnhede medger att STs bestämda krav på en lönekartläggning kan leda till att de lokala löneuppgörelserna drar ut på tiden.
–Kartläggningen borde ha gjorts för minst fem år sedan. På en del arbetsplatser är den gjord, men inte alla gånger seriöst. Nu har ST tröttnat på ständiga undanflykter och på brott mot jämställdhetslagen. Händer inget detta år heller, bryter man dessutom mot det nya löneavtalet, säger Annette Carnhede.
Avtalet innehåller en ny modell för löneförhandling, i avtalet kallad »lönesättande samtal« (paragraf 8.2).
Den innebär att de lokala parterna kan komma överens om att lönen ska sättas i förhandlingar direkt mellan den anställde och chefen.
Blir den anställde och chefen ense om en ny lön blir den automatiskt kollektivavtalsreglerad. Facket kan därmed bli utan inflytande över såväl enskilda löner som helheten.
Är parterna inte överens om ovanstående förfarande blir det traditionella lokala förhandlingar mellan fack och arbetsgivare (enligt paragraf 8.3).
Inom den ramen finns möjlighet att genomföra lönesättningssamtal mellan den anställde och chefen enligt STs modell; den innebär att de enskilda överenskommelserna ska bekräftas i kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare. Detta för att garantera att alla löner sätts enligt samma riktlinjer och principer.
Annette Carnhede varnade i förra numret av ST Press för att använda modellen med lönesättande samtal. Den ger ingen trygghet för enskilda medlemmar, menade hon. Under förhandlingarna accepterade ST modellen som en del i en kompromiss, men Annette Carnhede rekommenderar den alltså inte.
I de riktlinjer STs förbundsstyrelse antagit säger man klart ut att paragraf 8.2 inte ska användas i de lokala förhandlingarna
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.