Lönedagen farlig för offentliganställda

ARBETSLIV2014-10-02

Antalet dödsfall ökar betydligt den dag som lönen betalas ut. Skillnaden är störst bland unga och resurssvaga grupper, enligt en rapport från IFAU, som studerat offentliganställda under 1995-2000.

Lönen tycks vara livsfarlig. Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, har studerat alla offentliganställda i Sverige under åren 1995–2000. Studien visar att andelen som avlider ökar med 23 procent i samband med löneutbetalningen, vilket motsvarar 96 förtida dödsfall per år på hela arbetsmarknaden.

Hjärtproblem och stroke är de vanligaste dödsorsakerna på lönedagen. Antalet dödsfall på grund av någon form av hjärtproblem ökar med två tredjedelar.

”Vi tolkar det mönster vi ser som en effekt av allmänt ökad aktivitet vid löning. Vi ser ingen ökning i alkoholrelaterad dödlighet och inte heller några skillnader på dödsfallen om lönen betalas på en tisdag eller fredag”, säger Johan Vikström, som är en av rapportförfattarna, i ett pressmeddelande.

Risken att dö på lönedagen ökar mer bland dem som är 18–35 år, men en ökad risk finns för alla åldersgrupper. Låginkomsttagare påverkas kraftigt, medan det inte finns någon effekt för höginkomsttagare. En teori är att yngre och låginkomsttagare i genomsnitt har mindre sparkapital och upplever att en löneutbetalning leder till kortsiktigt ökat konsumtionsutrymme.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA