När lokföraren inte gick med på att äta antabus omplacerades han av MTR. Nu stämmer facket arbetsgivaren inför Arbetsdomstolen.
Bild: Linn Berglund
När lokföraren inte gick med på att äta antabus omplacerades han av MTR. Nu stämmer facket arbetsgivaren inför Arbetsdomstolen.

Lokförare som vägrade antabus till AD

ARBETSRÄTT2017-10-05

Facket stämmer arbetsgivarna inom pendeltågstrafiken i Storstockholm inför Arbetsdomstolen, AD, sedan en lokförare omplacerats därför att han vägrat äta antabus på arbetsgivarens uppmaning.

I samband med en hälsoundersökning i februari visade prover att pendeltågsföraren hade förhöjda CDT-värden, som kan tyda på förhöjd alkoholkonsumtion, skriver Lag & Avtal. Lokföraren förklarade att han under en ledighetsperiod konsumerat mer alkohol än normalt, i samband med att hans bror firade sin 60-årsdag.

Arbetsgivaren krävde att han skulle gå igenom ett särskilt program hos ett företag som specialiserat sig på missbruk i arbetslivet. Upprepad provtagning visade på att de förhöjda värdena sjönk och inget framkom som tydde på att mannen var, eller hade varit, aktiv alkoholmissbrukare.

Arbetsgivaren krävde ändå att lokföraren skulle äta antabus under ett år. Lokföraren vägrade att acceptera medicineringen, med hänvisning till att han inte var sjuk. Med stöd av facket meddelade han att han var beredd att gå med på andra åtgärder, som blodprover och alkotest.

Arbetsgivaren MTR Pendeltågen AB vidhöll sitt besked om omplacering och meddelade att hans nya månadslön skulle bli 11 418 kronor lägre än som pendeltågsförare. Omplaceringen genomfördes i augusti.

Nu stämmer hans fackförbund Seko Almega Spårtrafikföretagen och MTR Pendeltågen AB inför AD för ogiltig uppsägning, kollektivavtalsbrott och brott mot mbl, skriver Lag & Avtal. Enligt facket är omplaceringen att likställa med en uppsägning utan saklig grund. Seko kräver att uppsägningen ska ogiltigförklaras och att bolaget betalar lokföraren 150 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot lagen om anställningsskydd, las, och 100 000 kronor för brott mot medbestämmandelagen, mbl.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA