Lokalisering av nya servicekontor utreds

STATENS SERVICECENTER2020-01-07

Regeringen har uppdragit åt den särskilde utredaren Sven-Erik Österberg att utreda hur lokal statlig service ska utvecklas. Uppdraget omfattar både att lämna förslag på var nya kontor i Statens servicecenters regi bör lokaliseras och att analysera vilka myndigheter som bör komma med i kontorens serviceutbud.

I regeringens budget för 2020 har avsatts anslag för att etablera Statens servicecenter på fler orter i landet. Utökningen är en del av överenskommelsen i januariavtalet mellan regeringspartierna och Centern och Liberalerna. Utredaren Sven-Erik Österberg är landshövding i Stockholms län och har tidigare bland annat varit riksdagsledamot och statsråd för Socialdemokraterna. Utredningen ska redan till 16 mars i år redovisa ett förslag om lämpliga platser för de nya servicekontoren.

Den andra delen av utredningen gäller möjligheten att ta in fler myndigheter i utbudet hos Statens servicecenters lokala kontor. Utredaren ska i första hand fokusera på Centrala studiestödsnämnden, Kronofogden, Lantmäteriet, Polismyndigheten och Trafikverket. Förslagen ska presenteras i november.

”Regeringen och samarbetspartierna är överens om att servicekontoren måste bli fler. Det är även angeläget att fler myndigheter i framtiden kan inkluderas vid kontoren. Genom att utveckla den statliga serviceorganisationen kan vi möta medborgarnas legitima förväntningar på den statliga närvaron och servicen”, skriver civilminister Lena Micko, S, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA