Annons:

LO-förbundens lönekrav färdiga

AVTALSRÖRELSEN2009-11-02

LO-förbunden vill ha centrala löneökningar på minst 620 kronor i månaden. Arbetsgivarverket anser att kraven är för höga och kan leda till ökad arbetslöshet även inom den statliga sektorn.

Samtliga 14 LO-förbund har i dag enats om att kräva löneökningar med minst 620 kronor per månad och heltidsanställd – eller minst 2,6 procent, räknat på avtalsområdets genomsnittslön.

– Vi anser att det är ett krav som är både rimligt och ansvarsfullt, säger LOs avtalssekretare Per Bardh till ST Press.

Men Arbetsgivarverket, som är de statliga myndigheternas arbetsgivarorganisation, har reagerat negativt på kravet. Verket anser att LO kräver för mycket ”med tanke på den ekonomiska kris som Sverige befinner sig i”. Enligt Arbetsgivarverket riskerar kravet att öka arbetslösheten – inte bara i industrin, utan också inom staten.

”Även för den statliga sektorn leder höga avtal till färre arbetstillfällen och uppsägningar kan inte uteslutas då många myndigheter de närmaste åren kommer att ha en svag ekonomi”, skriver Arbetsgivarverket i ett pressmeddelande.

– Detta är våra krav, men vi förstår att vi inte kommer att landa på den nivån. Efter förhandlingarna kan jag tänka mig att vi kommer att befinna oss på omkring 2,5 procent och det är en nivå som både Konjunkturinstitutet och LO-ekonomer tycker är ansvarsfull, säger Per Bardh.

Men i pressmeddelandet skriver Göran Ekström, generaldirektör för Arbetsgivarverket, att ”Höga påslag med en svag jobbtillväxt minskar de skatteintäkter som finansierar den statliga sektorn. Dessutom vet vi redan nu att anslagen till lönerna inom den statliga sektorn sjunker mycket kraftigt på två till tre års sikt”. I stället för verket fram sina krav på att lönebildningen ska ske lokalt snarare än centralt. Man ser gärna att de ”sifferlösa avtalen” – avtal utan formulerade lönenivåer – ökar efter nästa års avtalsrörelse.

LO-förbunden kräver också en jämställdhetspott på minst 125 kronor per heltidsanställd och månad, för de avtalsområden som har en genomsnittslön som är lägre än 21 300 kronor. Syftet är att nå LO-förbundens kvinnodominerade områden: de ska alltså få ett större lönepåslag än de mansdominerade.

LOs övriga krav är:

• Rätt till heltid.

• Förstärkning av den anställdes rättigheter vid visstidsanställningar.

• Förhindra att LAS kringgås med hjälp av bemanningsföretag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA