Livsfarligt jobba fackligt

COLOMBIA2003-12-16

Stoppa morden på fackligt aktiva i Colombia och ställ mördarna inför rätta! Det kräver ST och andra fackliga organisationer.

Av:  Christian Örjestål

Den 23 juli i år sköts sjukvårdsbiträdet Carlos Barrero ihjäl av två okända motorcyklister, när han stod och väntade på bussen efter ett nattskift på sjukhuset i Baranquilla.

Carlos Barrero är bara en av många fackliga aktivister som dödats i Colombia under de senaste åren.

–Förra året mördades 184 aktiva fackföreningsmedlemmar. I år är det färre, 62 personer hittills. Men istället har antalet hot ökat och de riktas allt oftare även mot aktivisternas anhöriga, berättar Beatrice Alvarez.

Hon är generalsekreterare i en regional organisation för offentliganställda i Colombia.

Hon var i Sverige på inbjudan av ST och andra fackförbund i samband med att den internationella dagen för mänskliga rättigheter firades.

Tillsammans med henne kom också Germán Garcia, förbundsordförande i den nationella colombianska fackliga organisationen för offentliganställda.

De vill bland annat uppmana den internationella opinionen att sätta press på Colombias regering att ta itu med morden.

– Nu går mördarna fria, oftast görs inte ens någon polisutredning, förklarar Germán Garcia.

Under sitt besök deltog colombianerna tillsammans med värdorganisationerna i det fackeltåg för mänskliga rättigheter som anordnades av Amnesty den 10 december i Stockholm.

Tidigare samma dag hade en skrivarverkstad anordnats på Sergels Torg där förbipasserande inbjöds att skriva protestbrev till Colombias president Àlvaro Uribe Vélez.

I anslutning till detta hölls apeller av STs ordförande Annette Carnhede, TCOs ordförande Sture Nordh och övriga fackförbundsordförande.

Fakta

Den 10 december, på den internationella dagen för mänskliga rättigheter,           gjordes manifestationer runtom i världen för att uppmärksamma situationen i Colombia. Manifestationerna skedde inom ramen för ISKA,               internationalen för offentliganställda, där bland annat ST ingår.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA