Linnéuniversitetet vill göra om sig

HÖGSKOLAN2011-09-21

Ett och ett halvt år efter Linnéuniversitetets bildande vill ledningen göra om organisationen. Det är för tidigt, anser ST-sektionen. ”Vi har ännu inte landat den organisation som vi arbetade fram inför fusionen”, säger sektionsordförande Annika Aronsson.

Linnéuniversitetet bildades 1 januari 2010 genom en sammanslagning av Högskolan i Kalmar och Växjö universitet, och har campus på båda orterna. Nu vill rektor Stephen Hwang se över organisationen. I ett PM pekar han ut flera problem i verksamheten: Organisationen är alltför komplex, institutionerna är för stora och ansvaret för budget och arbetsledning är ofta otydligt.

Till bakgrunden hör att riksdagen förra året beslutade om lagändringar som ger universitet och högskolor stor frihet att själva bestämma hur deras inre struktur ska se ut. Enligt Annika Aronsson, STs sektionsordförande på Linnéuniversitetet, vill ledningen ha en ny organisation på plats i januari 2013.

Hon tycker dock att den organisation som diskuterades fram inför fusionen inte har fått chans att slå igenom. Det gäller bland annat institutionerna, där chefsansvaret skulle fördelas mellan prefekt och biträdande prefekt. Prefekten skulle ansvara för kärnverksamheten – utbildning och forskning – medan den biträdande prefekten ansvarade för stödfunktionerna.

– Det har inte fungerat. De administrativa cheferna har aldrig fått styrning eller stöd.

Hon ser risker med att skapa fler och mindre institutioner, i synnerhet om de ska finnas både i Växjö och Kalmar. Enheterna kommer då att bli för små för att bära kostnader för stödfunktioner, vilket försvårar specialisering och professionalisering.

– I stället för att omorganisera borde vi undersöka vad våra nuvarande problem beror på, säger Annika Aronsson.

Själv tror hon att det handlar mycket om ledarskapet. På den korta tid Linnéuniversitetet funnits har nio av tolv chefer inom förvaltningen lämnat lärosätet.

– Det kan inte bli annat än kaos.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA