Leijonborg försvarar Kinasamarbete

HÖGSKOLA2008-03-12

Bör en utländsk diktatur betala verksamheten vid en svensk myndighet? Att den kinesiska staten finansierar Konfuciusinstitutet vid Stockholms universitet har väckt kritik.

Av:  Jan-Ewert Strömbäck

Nordiska Konfuciusinstitutet är ett av 200 institut som Kina på kort tid har byggt upp världen över i syfte att främja kinesisk kultur. Högskoleminister Lars Leijonborg har inga invändningar så länge pengarna inte är förknippade med några villkor.

– Vi har länge varit öppna för att komplettera statliga pengar med andra pengar, och Sverige har diplomatiska förbindelser med Kina, säger han till ST Press.

Kritik i riksdagen

Riksdagsledamoten Göran Lindblad (m) kritiserade förhållandet i en interpellation i februari. Först då fick Leijonborg kännedom om den utländska finansieringen. Sedan dess har företrädare för universitetspersonal uttryckt oro vid en kontakt med ministern.

Lars Leijonborg understryker att universitetets rektor har ett stort ansvar för att regelverket följs.

– Institutet ska naturligtvis inte vara någon propagandacentral, vilket det inte heller har varit, säger högskoleministern. 

På uppdrag av universitetet har statsvetaren Anders Mellbourn utvärderat institutets verksamhet. I sin rapport påpekar han att dagens ordning är mindre lyckad då den bäddar för kritik. Men han avvisar inte principen att en svensk myndighet drivs med pengar från en utländsk stat.

– Det finns inget formellt hinder. Det vore naturligtvis lättare om det handlade om en stat som är mer lik vår, säger Anders Mellbourn som vill poängtera att Kina har klarat kraven på akademisk frihet – även om de inte gör det när det gäller politisk frihet.

Universitetets rektor Kåre Bremer är mer benägen att försvara dagens driftsform för institutet. Han påpekar att det är mycket vanligt med utländsk finansiering av verksamhet vid Stockholms universitet, till exempel av forskning och av professors- och lektorstjänster för undervisning av studenter på deras hemlands språk.

Vill lösa banden

Anders Mellbourn rekommenderar att Nordiska Konfuciusinstitutet inte längre ska vara en integrerad del av universitetet, utan i stället drivas av den kinesiska parten med möjlighet att samarbeta med flera svenska lärosäten i ett konsortium.

Kåre Bremer säger att det kan var rimligt, men att det är för tidigt att binda sig för det alternativet. ST Press erfar dock att universitetet redan börjat förbereda övergången till en sådan driftsform.

Högskoleminister Lars Leijonborg.
Bild: Lars Ekdahl
Högskoleminister Lars Leijonborg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA