Las orsakar inte ungdomsarbetslöshet

TCO2009-10-01

Lagen om anställningsskydd, Las, spelar mycket liten roll för ungdomsarbetslösheten. Det visar statistik som TCO redovisar.

Det är inte turordningsreglerna som gör att ungdomar står utan jobb. Det är bara 2,5 procent av de arbetslösa ungdomarna i åldrarna 15-24 år som blir arbetslösa på grund av personal- eller driftsinskränkningar. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, som TCO tagit fram. I gruppen 15-19-åringar var andelen så liten att SCB inte ens kunnat beräkna den.

TCO-juristen Samuel Engblom påpekar dessutom att statistik över personer som blivit arbetslösa på grund av personal- eller driftsinskränkningar egentligen inte visar vilka som blivit arbetslösa på grund av att de stod sist på en turordningslista. Den andelen är mindre, eftersom en del av dem som blev uppsagda på grund av personal- eller driftsinskränkningar jobbat på arbetsplatser som lagts ner helt eller där nedskärningarna varit så stora att turordningsreglerna ändå inte spelade någon roll.

Det är betydligt vanligare bland äldre att arbetsbrist ligger bakom arbetslösheten, konstaterar TCO. Statistiken visar att för 97,5 procent av de arbetslösa ungdomarna kan turordningsreglerna inte ligga bakom ens i teorin:

”Påståendet att ungdomsarbetslösheten beror på turordningsreglerna kan därmed avfärdas som en myt”, skriver Samuel Engblom i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA