Las avgörande för föräldraledighet

LAS2013-02-07

Anställda i små företag utnyttjar inte rätten till föräldraledighet och vård av barn lika mycket som andra, enligt en studie från IFAU. En anledning kan vara att anställda i småföretag har svagare anställningsskydd.

Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, har studerat sambanden mellan minskat anställningsskydd och hur föräldrar väljer att vara hemma med barnen vid sjukdom och föräldraledighet.

Företag med högst tio anställda kan vid arbetsbrist undanta två anställda från regeln ”sist in – först ut” enligt lagen om anställningsskydd, las. Enligt rapporten kan det svagare anställningsskyddet vara en orsak till att vård av barn, vabbandet, minskat med i genomsnitt sex procent per år och uttaget av föräldrapenning med i genomsnitt elva procent per år bland anställda i små företag.

”Frånvaron minskar i de små företagen och mina resultat tyder på att minskningen orsakas av det försämrade anställningsskyddet. Men det är komplicerat att fastställa att det verkligen rör sig om en effekt av reformen, och vi behöver mer forskning på området”, säger rapportförfattaren Martin Olsson i ett pressmeddelande.

Att anställda på småföretag tar ut mindre föräldrarelaterad ledighet kan enligt rapporten bero på att de som jobbar på små företag blir mindre villiga att använda föräldrapenning och vab, men också på att småbarnsföräldrar i lägre utsträckning jobbar på sådana arbetsplatser.

”Jag ser också vissa tendenser till att föräldrarna omfördelar sin tid så att den andra föräldern med bättre anställningsskydd är hemma istället för den föräldern som arbetar i småföretag. Det är därmed inte säkert att barnen drabbas i termer av att de får vara hemma mindre”, säger Martin Olsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA