Lärosätenas kvalitetssäkring kräver mycket arbete

HÖGSKOLAN2021-02-05

Kvalitetssäkringssystemet för högre utbildning fyller sin funktion, enligt en rapport som tagits fram på uppdrag av Universitetskanslerämbetet. Kvalitetsfrågor har fått större utrymme i lärosätenas verksamhet, men i utvärderingen lyfts också fram att arbetsbördan i samband med granskningarna upplevs som alltför tung.

Det har gått fyra år sedan det nya kvalitetssäkringssystemet för högre utbildning infördes. Anledningen till att ett nytt system skapades var att dåvarande Högskoleverket tidigare blivit av med sitt medlemskap i det europeiska samarbetet för kvalitetsgranskning inom högre utbildning, ENQA. Detta efter att ENQA funnit brister i det då rådande svenska systemet.

I samband med att Universitetskanslerämbetet, UKÄ, införde det nya kvalitetssäkringssystemet 2017 fick myndigheten regeringens uppdrag att tre år senare ansvara för en extern uppföljning och utvärdering av systemet.

Utvärderingen är gjord av Faugert & Co Utvärdering, vars rapport visar att det nya systemet drivit på kvalitetsarbetet på högskolor och universitet och att studenters, doktoranders och arbetslivsföreträdares perspektiv integrerats på ett positivt sätt. Enkätfrågor och intervjuer visar att en majoritet av landets lärosäten generellt sett är nöjda med nuvarande system. Högskolor och nya universitet är mest nöjda, medan konstnärliga högskolor och fackinriktade universitet är minst nöjda.

Däremot framkommer det att en majoritet av lärosätena anser att delar av systemet kräver för mycket arbete.

Kvalitetssäkringssystemet bygger på att varje lärosäte ansvarar för det egna kvalitetsarbetet och har i uppgift att utvärdera det. Detta granskas sedan av en extern bedömargrupp vars underlag ligger till grund för UKÄ:s beslut.

Så många som 60 procent av alla lärosäten anser att arbetet kring granskningarna är ”mycket betungande”. Dels för att arbetet med självvärderingen tar tid, dels för att de externa bedömarna ofta begär in stora mängder dokumentation.

I Faugert & Co:s rapport citeras flera lärosätesrepresentanter som menar att arbetet med kvalitetssäkringssystemet gjort att annat arbete fått stå tillbaka, till exempel utveckling av undervisning och praktiknära forskning.

Inför nästa utvärderingscykel 2023-2028 rekommenderas UKÄ bland annat att förändra formatet för utvärderingarna genom att till exempel göra dem mindre omfattande. De rekommenderas också att se till att undvika att flera granskningar sker samtidigt för ett lärosäte, samt förenkla vägledningar och andra instruktioner.

Parallellt med Faugert & Co:s utvärdering har UKÄ valt att genomgå ENQA:s granskning för medlemskap. I december beslutade ENQA:s styrelse om nytt medlemskap för UKÄ.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA