Långvariga sjukfall har blivit längre

SJUKFÖRSÄKRINGEN2024-12-18

Längden på långvariga sjukfall har ökat sedan 2019, visar en ny rapport från Afa Försäkring. ”Vi kan se att färre sjukfall nu avslutas vid dag 180 och fler pågår till dag 360”, konstaterar analytikern Andreas Ek.

Den ökande längden på långa sjukskrivningar sammanfaller med ändrade regler i socialförsäkringarna som gör det möjligt för fler att behålla sin sjukpenning efter dag 180 av en sjukskrivning. Rapporten visar att det finns stora skillnader i statistiken, såväl mellan kvinnor och män som mellan olika åldersgrupper. Det finns också regionala skillnader i landet och skillnad i sjukfallens längd vid olika diagnoser.

”Fram till 2019 blev de långa sjukfallen kortare, men sedan dess har de ökat i längd. En förklaring är regeländringar som infördes 2021, och vi kan se att färre sjukfall nu avslutas vid dag 180 och fler pågår till dag 360”, förklarar Andreas Ek, analytiker och statistiker vid Afa Försäkring.

Rapporten bygger på en genomgång av 846 000 försäkringsärenden med långvarig sjukfrånvaro som inleddes under åren 2007–2022 och där Afa Försäkring har betalat ut ersättning via avtalsgruppsjukförsäkringarna AGS och AGS-KL.

Enligt rapporten varierar medianlängden på de långa sjukfallen beroende på sektor och kön, kvinnor har generellt längre sjukfall än män. Enligt Afa har anställda i kommuner och regioner längre sjukfall än privatanställda arbetare.

”Sjukfallens längd varierar beroende på diagnos. De längsta sjukfallen är kopplade till tumörer, medan de kortaste är relaterade till skador och förgiftningar. Psykiska diagnoser leder också till relativt långa sjukfall”, konstaterar Andreas Ek.

Det finns också regionala variationer i sjukfallens längd. I Gävleborgs län finns de längsta sjukfallen och i Jönköpings län de kortaste.

”Våra rapporter ger fördjupad kunskap som arbetsmarknadens parter tar del av. Den här rapporten kompletterar vår stora, årliga och mer omfattande statistikrapport som kommer ut i juni varje år”, betonar Andreas Ek.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA