Långvariga sjukfall har blivit längre
Längden på långvariga sjukfall har ökat sedan 2019, visar en ny rapport från Afa Försäkring. ”Vi kan se att färre sjukfall nu avslutas vid dag 180 och fler pågår till dag 360”, konstaterar analytikern Andreas Ek.
Den ökande längden på långa sjukskrivningar sammanfaller med förändringar av reglerna i socialförsäkringarna som gör det möjligt för fler att behålla sin sjukpenning efter dag 180 av en sjukskrivning. Afa Försäkrings rapport visar att det finns stora skillnader i statistiken, såväl mellan kvinnor och män som mellan olika åldersgrupper.
”Fram till 2019 blev de långa sjukfallen kortare, men sedan dess har de ökat i längd. En förklaring är regeländringar som infördes 2021, och vi kan se att färre sjukfall nu avslutas vid dag 180 och fler pågår till dag 360”, konstaterar Andreas Ek, analytiker och statistiker vid Afa Försäkring.
Rapporten bygger på en genomgång av 846 000 försäkringsärenden med långvarig sjukfrånvaro som inleddes under åren 2007–2022 och där Afa Försäkring har betalat ut ersättning via avtalsgruppsjukförsäkringarna AGS och AGS-KL.
Enligt rapporten varierar medianlängden på de långa sjukfallen beroende på sektor och kön. Kvinnor har generellt längre sjukfall än män, och anställda i kommuner och regioner har längre sjukfall än privatanställda arbetare.
Det finns också regionala variationer i sjukfallens längd. I Gävleborgs län finns de längsta sjukfallen och i Jönköpings län de kortaste.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.