Långtidssjukskrivna får för lite hjälp
Försäkringskassan gör alldeles för lite för de långtidssjukskrivna. Det framgår av en internutredning.
Enligt Försäkringskassans rapport, som presenterats av Dagens Nyheter, får bara ett fåtal av de långtidssjuka hjälp till rehabilitering inom rimlig tid.
Arbetsgivaren är skyldig att skicka in en rehabutredning till Försäkringskassan, men bara var tredje arbetsgivare gör det under det första året en sjukskrivning varar. Var tionde arbetsgivare följer lagens krav att göra en utredning inom åtta veckor. För de arbetslösa är det Försäkringskassan som ska göra rehabutredningen, och det sker enligt rapporten ännu mer sällan.
Aktiva åtgärder för att rehabilitera de sjukskrivna görs sent eller inte alls – en på tjugo har fått hjälp inom tre månader, medan tre av fyra får vänta minst ett år innan något görs.
Av reglerna framgår att Försäkringskassan ska kalla till ett avstämningsmöte med den sjukskrivna och övriga inblandade inom 14 dagar från det att rehabutredningen kommit in. Men enligt Kurt Eriksson, som på regeringens uppdrag utreder rehabiliteringsfrågor, sker kallelse till avstämningsmöten bara i någon procent av fallen:
- Normaltiden för ärendena som blev liggande hos kassan var ett år, säger han till Dagens Nyheter.
Försäkringsdirektören Stig Orustfjord på Försäkringskassan håller med om att det råder en ”rehabröra” i Sverige:
- Resultaten är pinsamt dåliga. Det är alldeles för många som inte får den hjälp de ska ha, säger han till tidningen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.