Långtidssjuka får för lite stöd

F-KASSAN2007-09-18

Försäkringskassan måste omedelbart lägga in rutiner för att skaffa information från arbetsgivaren i sjukutredningar. Det anser Riksrevisionen, som granskat akterna i 200 långa sjukfall.

Nästan var sjunde krona i statsbudgeten går till sjukpenning och förtidspension, påminner Riksrevisionen Om brister i administrationen förlänger sjukskrivningarna får det alltså stora statsfinansiella effekter.

Och sådana brister har Riksrevisionen hittat, när den gått igenom 200 sjukfall som varat längre än 90 dagar. I många fall vet Försäkringskassans handläggare alltför lite om den sjukskrivnes arbetsplats för att kunna bedöma om hon eller han kan gå tillbaka till jobbet, om arbetsplatsen kan anpassas eller om där finns andra lämpliga arbetsuppgifter.

Tidigare var arbetsgivarna skyldiga att göra rehabiliteringsutredningar, som var ett viktigt underlag för Försäkringskassan. Den skyldigheten togs bort av riksdagen förra sommaren, men kassan har ännu inte beslutat om nya rutiner för att få in information från arbetsgivarna. Exempelvis saknas information om möjliga alternativa arbetsuppgifter i 70 procent av de sjukfall som Riksrevisionen granskat.

Handläggningen präglas över huvud taget av passivitet, enligt rapporten. I fyra av fem fall där sjukskrivningen övergått till förtidspension saknades en komplett bedömning av möjligheten att anpassa arbetsplatsen eller arbetsuppgifterna.

Ett skäl till att det har blivit så här är enligt Riksrevisionen att handläggarna inte fått tillräckligt stöd. Andra förklaringar är hög arbetsbelastning och täta byten av handläggare på kassan.

Riksrevisionen rekommenderar Försäkringskassan att omgående förse handläggarna med ändamålsenligt stöd, utveckla rutiner för att få in underlag från arbetsgivare och att följa upp den samverkan som förekommer med arbetsgivare på vissa håll.

Till regeringen lämnar Riksrevisionen rekommendationen att följa upp och utvärdera effekterna av att man slopade arbetsgivarnas rehabiliteringsutredningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA