Lång väntan på politiska besked
Personalen på Kartcentrum inom Lantmäteriet börjar tröttna. En utredning har föreslagit utförsäljning eller bolagisering och i över ett år har de väntat på besked. Orsaken är att regeringens förslag saknar stöd hos samarbetspartierna.
I Vällingby utanför Stockholm har den första riktiga sommarvärmen slagit till. Stämningen är lugn på Kartcentrum men man kräver besked från politikerna, besked och arbetsro.
En anställd är irriterad över den långa väntan som skapar stor osäkerhet, en annan konstaterar att ledningen fått lägga ner tid och kraft på utredningen i form av möten utan att något händer.
–För två år sedan utlovades snabba besked, bestäm er nu! säger STs klubbordförande Anders Lindkvist med adress politikerna.
–Ska man se sig om efter annat jobb eller ej? frågar sig vice ordföranden Britt-Marie Kling.
Med sina 38 år tillhör hon de yngre. Medelåldern är annars 50 år bland de knappt 23 anställda.
Kollegan Eva Johansson har varit med om utredningar förr och försöker att inte fundera för mycket. Det är inte mycket man som anställd kan påverka, menar hon.
Lever helt på beställningar
Kartcentrum ingår i Lantmäteriets uppdragsverksamhet Metria och har enbart beställningsverksamhet, inga anslag. Kartor produceras till företag – en storsäljare är Motormännens vägatlas – och man gör också produkter åt försvaret.
Utredaren Jane Cederqvist kom med radikala förslag om Lantmäteriet 2003 som gick ut på att förändra hela Metria. Kartcentrum var en av de enheter som ansågs lämplig att sälja eller bolagisera. Lantmäteriet kom dock med ett eget förslag i sitt remissvar som inte går lika långt som utredningens.
–Om vi säljs, skulle vi köpas upp av utländska bolag, men vad innebär det? Att vi läggs ner? undrar Anders Lindqvist.
Inte heller Kartcentrums chef Anne Hegner Astemo vet så mycket om Kartcentrums framtid.
–Jag känner att Lantmäteriets chefer vill satsa på oss men vi är oroliga över vad det politiska beslutet innebär. Och det tycks inte bli en proposition, säger hon.
Miljöpartiet vacklar
Orsaken är att regeringen hittills inte fått stöd för sitt förslag om Lantmäteriet från samarbetspartierna. Mårten Lilja, statssekreterare på miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet bekräftar att diskussioner pågår:
–Men miljöpartiet har inte formulerat ett slutgiltigt ställningstagande. Vi har informerat Lantmäteriets ledning om att ifall regeringen inte får säkert parlamentariskt stöd kommer de beslut som behövs att tas i budgetpropositionen i höst, säger han.
bakgrund
n Metria, en av Lantmäteriets tre divisioner, bedriver uppdragsverksamhet och har cirka 425 medarbetare. Metria består av tre affärsområden och till affärsområdet Publika tjänster hör Kartcentrum. Denna har enbart uppdragsverksamhet och är en av de enheter som pekats ut som lämplig att avskilja eller bolagisera. Betänkandet Lantmäteriet – nya vägar för ökad samhällsnytta kom 2003.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.