Lång väntan på nya lönerna
På Diskrimineringsombudsmannen kan anställda få vänta åtta månader på sina nya löner. På Skatteverket går det på mindre än tre månader. Sent är inte alltid dåligt, säger STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar, men konstaterar att det går att förbättra planeringen på många myndigheter.
Det centrala avtalet på myndighetsområdet har sedan länge haft 1 oktober som revisionsdatum, det datum från vilket de nya lönerna ska gälla. Även om fack och arbetsgivare på myndigheterna kan komma överens om ett annat datum är det ganska ovanligt. Men på de flesta arbetsplatser dröjer det lång tid innan processen är i mål, och de anställda får därför sina löneökningar utbetalade retroaktivt – ibland för åtskilliga månader, visar Publikts granskning av 28 myndigheters löneprocess.
På Diskrimineringsombudsmannen, DO, är det vanligt att medarbetarna får vänta till april- eller majlönen innan de får sin nya lön, det vill säga mellan sju och åtta månader efter revisionsdatumet 1 oktober. I år har DO ännu inte något lokalt avtal.
Josefin Sutherland, avdelningsordförande för ST inom Diskrimineringsombudsmannen, är kritisk.
– Det är för sent, något som vi påtalar varje år, säger hon.
Hon berättar att arbetsgivaren vid något tillfälle velat senarelägga ytterligare, men det har facken inte gått med på.
– Det är problematiskt. Inte främst för pengarnas skull, de kommer ju så småningom, men det är svårt att värdera ett arbete som utförts långt tidigare. Hela processen blir inaktuell.
Christina Ågren, chef för HR-enheten på DO, tycker att det är olyckligt att det centrala avtalet kommer så sent på året. Enligt henne är det bäst för myndigheten att ha medarbetarsamtal i samband med verksamhetsplaneringen på hösten och lönesättande samtal i mars–april.
– Vi har haft en dialog med facken om det och diskuterar att flytta på revisionsdatumet.
Flera av de förtroendevalda som Publikt pratat med säger dock att det är få medlemmar som klagar på sena löneutbetalningar. »De är vana«, som någon uttrycker det.
På myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, brukar medarbetarna få sin nya lön i mars. Är man oenig kan det bli ännu senare.
– Tyvärr har vi en sen löneprocess, det är en gammal tradition som råder och som under lång tid har accepterats, säger Jan Karlsson, avdelningsordförande för ST inom MSB.
Det vill arbetsgivaren och facken nu förändra.
– Allt hamnar så sent och på fel sida året på grund av att vi inte sätter i gång arbetet förrän det centrala avtalet är klart.
Owe Jordan, förhandlingsansvarig vid MSB, håller med facket om att löneprocessen kommer i gång sent.
– Vi ser en förbättringspotential och har fått klartecken från ledningen att förlägga förarbetet till våren. Det kommer vi att börja med redan nu.
STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar påpekar att sent förhandlingsarbete – och därmed sen utbetalning av nya löner – inte behöver vara dåligt.
– Tvärtom kan en anledning vara att ST driver en fråga som vi vill få igenom, men där parterna inte är överens.
Däremot, säger hon, finns det myndigheter där man inte har fått till en bra löneprocess.
– Det kan handla om att underlagen är dåliga, att en person byts ut, eller att övrig verksamhet tar över. Om man hela tiden ligger sent i processen blir det också väldigt kort om tid för nästa.
Då betalas de nya lönerna ut på 28 myndigheter
Nya lönen utbetald i december:
- Arbetsmiljöverket (utom inspektörer)
- Konsumentverket
- Kronofogden
- Kungliga tekniska högskolan
- Lunds universitet
- Linköpings universitet
- Myndigheten för tillgängliga medier
- Skatteverket
- Statskontoret
- Stockholms universitet
- Världskulturmuseerna
Nya lönen ska betalas ut i januari–februari
- Försvarets materielverk
- Försäkringskassan
- Länsstyrelsen i Uppsala län
- Statens institutionsstyrelse
- Sveriges lantbruksuniversitet
- Trafikverket
- Umeå universitet
Nya lönen ska betalas ut i mars eller senare, eller ännu inte klart
- Arbetsförmedlingen
- Diskrimineringsombudsmannen
- Karolinska institutet
- Kriminalvården
- Medlingsinstitutet
- Migrationsverket
- Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
- Polisen
- Regeringskansliet
- Uppsala universitet
Uppgifterna gäller de 28 statliga myndigheter som Publikt har granskat, och kommer från respektive myndighet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.