Lång väntan på kameratillstånd

STATSFÖRVALTNING2020-03-06

Sedan Datainspektionen, DI, tog över tillståndsgivningen för övervakningskameror från landets länsstyrelser har väntetiderna ökat till mer än ett år. Kritiken är hård från de aktörer som väntar på svar, uppger SVT.

Mer än 500 ansökningar om tillstånd att sätta upp övervakningskameror ligger och väntar på DIs beslut. Myndigheten tog över ansvaret för tillstånd för kameraövervakning från länsstyrelserna under 2018.

”Det är naturligtvis inte bra att väntetiden är så lång. Men man får ha viss förståelse för att vi tog över det här från 21 länsstyrelser 2018”, säger Nils Henckel, jurist vid DI, till SVT.

Sahlgrenska universitetssjukhuset är en av de aktörer som väntar på besked från DI. Sjukhuset har tre ansökningar som väntar på myndighetens svar. En första ansökan skickades in redan 2018 av säkerhetschefen Peter Alverman. Den har fortfarande inte behandlats, uppger SVT.

”Det har blivit en tuffare attityd i samhället och det samlas ofta större grupperingar som kan ställa till det i våra huvudentréer till exempel. Då behöver vi snabbt få reda på det så att vi kan skicka dit bevakningspersonal eller polis”, säger Peter Alverman, till SVT.

Enligt Nils Henckel på DI har myndigheten nyanställt flera personer med målet att komma ned till en väntetid på tre månader.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA