Annons:

Landshövdingen i Skåne bröt mot reglerna

REVISION2007-04-04

Landshövding Göran Tunhammar i Malmö bröt mot reglerna när han beordrade länsstyrelsens internrevisor att avbryta sin granskning av en av länsstyrelsernas högre chefer.

Sedan konflikten kring internrevisionen vid Länsstyrelsen i Skåne blev känd har Ekonomistyrningsverket, ESV, samlat sitt internrevisionsråd för att diskutera vad som egentligen gäller i samband med internrevision. ESV är inte tillsynsmyndighet för länsstyrelsen, men har sammanfattat sina synpunkter i en rapport som till stora delar bygger på internationellt fastlagda regler för internrevision.

Om en internrevisors granskning ska avbrytas ska beslutet fattas av styrelsen. Beslutet ska vara protokollfört och kan inte delegeras till någon annan, konstaterar ESV. Därmed har landshövding Göran Tunhammar brutit mot reglerna när han i ett mejl till internrevisorn meddelade att den pågående undersökningen skulle avslutas.

Också på flera andra punkter avviker handläggningen vid Länsstyrelsen i Skåne från de regler ESV anser ska följas när det gäller internrevision.

Också Riksrevisionen följer fallet med internrevisorn i Skåne. I Sydsvenskan säger Börje Nyroth vid Riksrevisionen att det inte råder någon tvetydighet i ESVs tolkning av reglerna:

– Vi kan ännu inte säga att landshövdingen gjort fel. Men ESV är tydlig på den punkten att det är bara en myndighets styrelse som kan fatta beslut om att avsluta en granskning och att det ska finnas protokoll på beslutet. Vi ska träffa länsledningen i slutet av april, och då kommer vi att begära skriftlig dokumentation.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA