Lämnar a-kassans styrelse i protest

A-KASSAN2010-06-08

Kjell Strömbäck, ordförande för ST inom Posten, lämnar
i protest sin styrelseplats i STs a-kassa. »Jag klarar inte att se människor bli söndermalda av systemet«, säger han.

STs a-kassa är en egen juridisk person och organisatoriskt skild från förbundet, men majoriteten av styrelseledamöterna är ST-företrädare. Enligt Kjell Strömbäck har styrelsens uppdrag allt mer kommit att handla om beslut där medlemmar ställs inför återkrav, uteslutning och polisanmälningar efter felaktiga utbetalningar.

Han anser att det delvis beror på de regelskärpningar som infördes 2007. Regelverket har blivit krångligt och svårgenomträngligt, i synnerhet för studerande och deltidsarbetslösa.

Missförstånd ofta orsaken

Många felaktiga utbetalningar beror på misstag och missförstånd, bedömer han.

– Alla är ju inte jurister, och en del har ett annat modersmål än svenska.

Om medlemmen anses ha agerat grovt vårdslöst ska hon eller han stängas av från a-kassan och polisanmälas för bidragsfusk. Kjell Strömbäck anser att styrelsen gjort för hårda bedömningar i många enskilda fall, och att humanismen gått förlorad.

– Det kan vara en stackars människa som jobbar på flera ställen, blir deltidsarbetslös och så blir det fel på a-kassekortet. Ofta betalar personen tillbaka pengarna direkt och förklarar att det inte var uppsåtligt, men ändå blir det avstängning och polisanmälan. Jag kan inte medverka till en sådan hantering av människor.

Kjell Strömbäck har också reagerat emot att a-kassan driver rättsliga processer vidare om en medlem överklagat kassans beslut och fått rätt i första instans.

– Det kan handla om ett uppenbart missförstånd, men a-kassan verkar tycka att den aldrig gör något fel.

Inga handlingsalternativ

Ing-Marie Nilsson, ordförande för STs a-kassa, säger att hon har respekt för Kjell Strömbäcks beslut.

– Men vi är tvungna att följa regelverket. Man måste inse att det här är ett helt annat arbete än det som fackligt förtroendevald.

Hon instämmer i Kjell Strömbäcks kritik mot reglerna.

– Regelverket är oerhört bekymmersamt. Vi vrider och vänder på varje fall för att slippa avstängning och anmälan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA