Läkare kräver stopp för utförsäkring

SJUKREGLER2011-03-30

108 läkare kräver i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet att regeringen sätter stopp för utförsäkringarna. Lagen är omänsklig, hävdar de.

Initiativet till debattartikeln har tagits av läkaren Jenny Fjell, som står bakom Nätverket Resurs, Respekt för sjuka och utsattas rätt i samhället. Enligt artikeln är de humanitära tragedier som uppmärksammas i media bara toppen på ett isberg:

”När vi klagar får vi ofta höra att det är vi läkare som skriver dåliga intyg. Och i vår frustration frestas vi att slå tillbaka och säga att Försäkringskassan är hård och hjärtlös. Men låt det vara fullständigt klart – oavsett hur bra intyg vi läkare skriver, oavsett hur empatiska Försäkringskassans handläggare är – att felet ligger i lagen.”

De 108 undertecknarna skriver att de ofta möter patienter som kommit i kläm i den nya sjukförsäkringsreformen. Människor som drabbats när tidsgränserna för sjukpenning blivit benhårda och den tillfälliga sjukersättningen avskaffats. Under det närmaste året kommer många tusen personer ytterligare att utförsäkras och den ansvarige socialförsäkringsministern Ulf Kristersson, M, planerar inga snabba åtgärder, skriver de:

”Vi kräver att statsmakterna omedelbart slutar att skada de långvarigt sjuka genom en omänsklig lag. Utförsäkringarna måste stoppas nu. Skrota förslaget att ta bort vårdpersonalen från den särskilda arbetsförmågebedömningen. Utred snarast om en mänskligare lag, och sätt snarast in nödvändiga resurser för att nå en verklig rehabilitering för dem som drabbats av sjukdom.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA