Lågutbildad kvinna känner sig mindre frisk
Lågutbildade kvinnor upplever att deras hälsa är sämre än vad män gör. Det framgår av en doktorsavhandling som läggs fram vid Karolinska Institutet.
Raymond Dahlberg, som arbetar som doktorand vid Arbetslivsinstitutet har i en studie jämfört kvinnors och mäns upplevelse av hälsa. De största skillnaderna i upplevd ohälsa visade sig i besvär från rörelseorganen. Detta trots att en av studierna var en jämförelse av män och kvinnor som utförde samma typ av arbetsuppgifter. En av förklaringarna kan enligt avhandlingen vara att arbetsplatserna utformats för män, vilket innebär att kvinnorna får en sämre arbetsställning.
– Kvinnor utsätts för helt andra påfrestningar i både det betalda och det obetalda arbetet. Delvis kan det förklaras av den könssegregerade arbetsmarknaden och den ojämlika fördelningen av arbetet i hemmen, påpekar Raymond Dahlberg.
I en jämförelse mellan kvinnor som själva uppskattar att de har god hälsa jämfört med sådana som anser att deras hälsa är mindre god konstaterar Dahlberg att den största skillnaden är att de som känner sig friska är mer fysiskt aktiva på fritiden, väger mindre och har bättre kondition.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.