Lågt förtroende för generaldirektör

FÖRSÄKRINGSKASSAN2014-09-26

Bara en tredjedel av de anställda på Försäkringskassan uppger att de har förtroende för sin generaldirektör Dan Eliasson. Bottennoteringen nåddes i våras efter de uppmärksammande skandalerna i myndighetsledningen.

Av:  Eva Spira,  Elin Ekselius

Tidigare år har förtroendet för generaldirektör Dan Eliasson legat högt: det har pendlat mellan 68 och 71 procent. Men under det senaste året har det sjunkit dramatiskt.

Det stora förtroenderaset började i våras, efter en turbulent tid med flera uppmärksammade skandaler i Försäkringskassans ledning. Toppchefer misstänktes för jäv och brott mot efterforskningsförbudet. Detta ansågs då vara den främsta förklaringen till det låga förtroendet.

I vårens undersökning – som genomförts med ett något annorlunda urvalssystem än de övriga – sade sig bara 26 procent ha förtroende för sin högsta chef. I den senaste undersökningen, som genomfördes under augusti månad, är det 36 procent som uppger sig ha förtroende för honom.

Dan Eliasson säger till Publikt att han gläder sig åt att förtroendet gått upp tydligt sedan i våras:

– Men det är bara att konstatera att jag har en bra bit att gå tills jag är på den nivå jag var på i höstas.

Hans egen förklaring till de låga förtroendesiffrorna är den besvikelse som många kände efter vårens avslöjanden. Men också ett stort förändringstryck och den höga arbetsbelastningen på myndighetens anställda.

På frågan hur länge han kan vara kvar som högste chef med så låga förtroendesiffror svarar Dan Eliasson att han kan vara det tills uppdragsgivaren slutar ha förtroende för honom.

– Det är ingen skönhetstävling att vara generaldirektör. Det är många gånger obekväma och svåra beslut som ska fattas. Men det blir betydligt lättare om man har stort förtroende och därför strävar jag efter att lyssna på organisationen.

Också förtroendet för myndighetens avdelningschefer har sjunkit, från 50 procent vid föregående mätning till 32 procent i dag.

Den senaste undersökningen visar också att bara 36 procent av medarbetarna upplever att det finns utrymme för återhämtning efter perioder av hårt arbete. Och mindre än hälften av de anställda – 42 procent – anser att arbetsplatsen präglas av en förtroendefull stämning där konflikter och oenigheter kan diskuteras på ett öppet och ärligt sätt.

STs ordförande på myndigheten, Siv Norlin, säger att förtroendesiffrorna är alltför låga för en generaldirektör, men att det inte är vad som diskuteras inom myndigheten just nu.

– Det folk pratar om nu är arbetssituationen och arbetsbelastningen.

Siv Norlin är missnöjd med att det inte fanns med någon fråga om arbetsbelastningen i den senaste undersökningen, trots att facket begärt det.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Maja (ej verifierad) sön, 09/28/2014 - 19:40
Fösäkringskassan nåste bort och ersättas av en organisation med handläggare som kan tillgodose de föräkrades behov och som är utsedd av föräkringstagarna.Det är föräkringstagarnas försäkringspengar och vi är alla uppdragsgivare och kräver en seriös ledning. Bort med alla överbetalda chefer som helt missuppfattat sitt uppdrag.En försäkring skall inte styras av ett frälse som ignorerar de lagar som styr arbetet och försätta föräkringstagarna i vanmakt samtidigt som det delar ut föräkringspengarna till konsulter, vänner och släktingar.Vi har läst artiklarna i Expressen och fått bekräftat det vi länge misstänkt. Att ledningen manipulerar för att slipa tillgodose de föräkrades behov. Att Dan Eliasson inte går föräkringstagarns ärenden har vi sett i många ärenden i vilka det fattats beslut på lösa boliner och utan någon som helst förståerlig motivering. Förvaltningslagen känner man inte till.Vi har otaliga bevis. När skall denna koloss på lerfötter få en seriös ledning?Hör med alla utköpta hur de uppfattat ledningen.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA