Lagrådet godtar inspelningsförbud i svenska domstolar
Det kan bli förbjudet att fotografera och göra ljudupptagningar i svenska domstolar. Det föreslog den rödgröna regeringen före valet – ett förslag som nu får grönt ljus från lagrådet.
Frågan väcktes ursprungligen av den statliga utredaren Barbro Thorblad. I utredningen »Stärkt ordning och säkerhet i domstol« förespråkar hon att all fotografering och ljudupptagning i domstolsbyggnader ska förbjudas, trots att hon konstaterar att det »kan innebära inskränkningar av både yttrande- och informationsfriheten«.
Publikt har tagit del av 61 remissyttranden om förslaget, varav 54 är positiva, däribland Polisen och flera domstolar. En av dem är Norrköpings tingsrätt, som anser att skyddet för personlig integritet och säkerhet måste stärkas.
»Detta intresse får i denna situation väga tyngre än informations- och yttrandefriheten«, heter det i svaret.
Den uppfattningen delar även ordföranden för STs avdelning inom Sveriges domstolar, Anette Jellve:
– Det är inte rimligt att åhörare, advokater, nämndemän och domare utan vidare ska spelas in eller fotograferas, säger hon till Publikt. Visserligen kan det innebära ett problem för medierna, men det måste gå att lösa.
Under september har frågan behandlats av lagrådet, som i stort godtar att olika förbud skrivs in i rättegångsbalken.
Lagförslaget innebär att alla som besöker en rättssal ska ha sin elektroniska utrustning »avstängd och undanstoppad«. Det gäller mobiler, datorer, kameror och digitala bandspelare.
Det ska också bli förbjudet att från en korridor i domstolsbyggnaden fotografera eller filma in i en rättssal. En enskild domare ska dock kunna besluta om undantag för exempelvis journalister, som vill fotografera eller banda.
Samtidigt ska domaren när som helst kunna avbryta en bandinspelning i rätten om den »kan antas« påverka utredningen negativt.
Centralorganisationen TCO, där ST är medlem, är emot förändringen. I likhet med Journalistförbundet befarar TCO att den kan leda till godtycke och försvåra rapporteringen från olika rättsprocesser.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.