Annons:

Lagrade trafikdata viktiga för Säpo

INTEGRITET2017-01-11

Säkerhetspolisen, Säpo, vill hitta ett sätt att komma runt EU-domstolens förhandsbesked om att Sverige inte kan tvinga svenska teleoperatörer till datalagring. Det rapporterar flera medier från Folk- och försvars rikskonferens.

I samband med Folk- och försvars rikskonferens i Sälen har Säpo-chefen Anders Thornberg sagt att konsekvenserna blir allvarliga för myndighetens möjlighet att förhindra terrordåd om Säpo inte får tillgång till information som teleoperatörerna lagrat. Det var första gången han kommenterade EU-domstolens besked i december att de svenska reglerna för datalagring strider mot EU-rätten.

Enligt EU-domstolens förhandsbesked till svenska kammarrätten kan Sverige inte tvinga internetoperatörer till obegränsad datalagring. Därmed måste den svenska tillämpningen av datalagringsdirektivet omprövas. Nu väntar en slutlig dom från Kammarrätten i Stockholm i ett mål mellan Tele2 och Post- och telestyrelsen. Direkt efter beskedet från EU-domstolen meddelade dock Tele2 och Telenor att bolagen upphör att lagra trafikdata.

Säpochefen Anders Thornberg säger till Ekot att det nu är bråttom att hitta ett nytt sätt som är förenligt med EUs regler om man inte ska tappa viktig tid i arbetet mot terrorism.

Inrikesminister Anders Ygeman, S, har planerat in ett möte med de stora teleoperatörerna – Telia, Tele2 och Telenor – om datalagring inom kort. Också han är bekymrad över konsekvenserna av EU-domstolens beslut. Hans plan är att förmå bolagen att tills vidare fortsätta lagringen av trafikdata, i avvaktan på ny svensk lagstiftning.

”Det sker ju ändå en lagring av ett stort antal uppgifter inom alla de tre stora telekombolagen, som de behöver för sin verksamhet. Alla tre har ju tidigare sagt att de vill vara med att bidra till att allvarliga brott utreds”, säger Anders Ygeman till Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA