Lagändring ska ge Lifegene nystart

FORSKNING2012-02-28

Nya regler ska införas för att det stora medicinska forskningsprojektet Lifegene ska kunna fortsätta, lovar utbildningsminister Jan Björklund. Datainspektionen stoppade projektet i december förra året.

Forskningsprojektet Lifegene ska genom att följa en halv miljon svenskar under många år undersöka hur gener, livsstil och miljö påverkar vår hälsa. Projektet drivs av Karolinska institutet i samarbete med universiteten i Lund, Göteborg, Linköping, Uppsala och Umeå. Men i december förra året slog Datainspektionen fast att forskningen bryter mot personuppgiftslagen och måste avbrytas.

Felet är enligt inspektionen att ändamålet med insamlingen av personuppgifter, ”framtida forskning” är för otydligt. ”Man kan inte samtycka till något så diffust som framtida forskning”, förklarade Gaby Borglund, jurist på Datainspektionen, i ett pressmeddelande.

Inspektionens bedömning var att det skulle krävas lagändringar för att göra Lifegene lagligt. Och ni aviserar utbildningsminister Jan Björklund sådana förändringar. Nya regler ska göra det möjligt för universitet och högskolor att få föra register för befolkningsbaserad forskning. En förutsättning är att varje deltagare lämnar sitt samtycke.

Därutöver ska två utredningar undersöka de lagliga och praktiska möjligheterna att samköra och sambearbeta olika register för forskningsändamål.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA