Låg rörlighet mellan försäkringar

SOCIALFÖRSÄKRING2013-09-18

Rörligheten mellan sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna är liten. Det visar en rapport till den parlamentariska socialförsäkringsutredningen som presenteras idag.

Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen har låtit utreda hur flödet mellan arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen utvecklats över tiden. Enligt rapporten har andelen sjukskrivna som går till arbetslöshet ökat efter införandet av fasta tidsgränser i sjukförsäkringen. Ökningen är relativt stor, men har skett från en låg nivå.

Däremot har rörligheten åt andra hållet, från arbetslöshet till sjukskrivning, minskat över tid. Enligt författarna till rapporten är den låga rörligheten mellan försäkringarna ett tecken på att det i båda försäkringarna finns individer som egentligen befinner sig i fel försäkringssystem.

”Det vi ser är att försäkringarna i hög grad är utformade för övergångar från arbete till försäkringarna, inte mellan dem. Skillnaderna i försäkringarnas konstruktion medför ofta negativa konsekvenser för personer som byter eller tvingas byta ersättningssystem”, säger utredaren Kristian Persson Kern.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA