Låg löneuppräkning inom staten

LÖNER2011-04-15

Vårbudgetens låga löneomräkningstal kommer att sätta statsförvaltningen under press. Det skriver Arbetsgivarverket i ett pressmeddelande.

Enligt regeringens vårbudget stiger löneomräkningstalen något 2012, jämfört med i år. Men de ligger ändå på en historiskt låg nivå och det kommer att sätta press på statsförvaltningen. Pris- och löneomräkningen för den statliga sektorn ökar med cirka tre miljarder kronor 2012 jämfört med en miljard kronor 2011.

”Det sker en höjning mot mer normala nivåer för omräkningen av anslagen för lokaler och övriga förvaltningskostnader, men löneomräkningstalen är fortfarande låga”, säger nationalekonomen Roger Vilhelmsson på Arbetsgivarverket i ett pressmeddelande.

Budgetpropositionens omräkningstal bygger på ett index som utgår från utvecklingen två år tidigare av lönekostnaden för tjänstemän i tillverkningsindustrin med avdrag för ett genomsnitt av produktivitetsutvecklingen inom den privata tjänstesektorn. Löneomräkningstalet för 2012 är 0,92 procent, vilket är en marginell höjning jämfört med löneomräkningstalet i år:

”Kopplingen mellan låga löneomräkningstal och besparingar är mycket tydlig i den statliga förvaltningen. Löneutveckling som inte kan rymmas inom ramen för löneomräkningen måste betalas genom effektiviseringar och besparingar”, säger Roger Vilhelmsson.

Enligt både regeringens och Arbetsgivarverkets prognoser kommer den årliga omräkningen att bli högre under åren 2013-2015 än 2012.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA