Kvinnors premier högre nu också
Bara två försäkringsbolag erbjuder könsneutrala pensionsförsäkringar. Det visar en enkät som ST, SKTF och HTF gjort bland de tretton största försäkringsbolagen.
Svenska försäkringsbolag diskriminerar fortfarande kvinnor som sparar i privata pensionsförsäkringar. Fackets enkät visar att bara två bolag – KPA och Folksam – är könsneutrala. De övriga ger sämre utdelning till kvinnor, trots att premien är densamma.
När de tre tjänstemannafacken bad om en förklaring förra hösten blev svaret att systemet byggde på befolkningsstatistik som visar att kvinnor lever längre än män. Därmed ska kvinnans pensionsförsäkring betalas ut under en längre tid än mannens.
Resultatet blir att kvinnor – för att få samma pension som män – måste betala upp till 20 procent högre premie.
Men den befolkningsstatistik som bolagen grundar sina premier på är förlegad, säger Boel Carlsson, ombudsman för ST.
– Glappet mellan kvinnor och män bli mindre och mindre. Kvinnor arbetar allt mer som män. De blir också utbrända och sjuka av jobbet. Samtidigt går det att bota de sjukdomar som tidigare dragit ned männens livslängd.
– Det är barockt att 30-åriga tjejer ska betala en högre premie än killar i samma ålder. De kommer att leva i princip lika länge och borde alltså betala samma premie.
Hon hoppas att konsumenterna ska reagera och ställa krav på bolagen.
– Och vi från ST kommer att fortsätta driva frågan, säger Boel Carlsson.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.