Kvinnors karriär kommer i andra hand
När högt utbildade par skaffar barn är det kvinnans karriär som får ge vika, visar en norsk studie.
Sigtona Halrynjo från Arbeidsforskningsinstituttet i Norge har i sin undersökning bland annat använt enkätsvar från närmare 4 000 personer i olika elityrken, till exempel jurister och civilingenjörer. Både kvinnor och män i gruppen arbetade hårt för jobbkarriären – innan de fick barn. Men när barnen kom blev det annorlunda.
Visserligen värderade män och kvinnor karriär, lön och avancemang lika högt som tidigare, och de värderade också jämställdhet högt, men i praktiken fick kvinnorna ofta huvudansvaret för hem och barn.
En förklaring till att det blir så är det Sigtona Halrynjo kallar karriärlogiken. I de outtalade spelreglerna för karriär ingår att uppfattas som hängiven och oersättlig på jobbet, menar hon.
Och den som gör sig oersättlig på jobbet kan inte vara oersättlig hemma, och vice versa.
I den undersökta gruppen var det mycket ovanligt att männen tog huvudansvaret för hemmet. Karriärlogikens effekter blev därför att männen dominerade på toppositioner och kvinnorna dominerade på mer familjevänliga, låga nivåer.
Mot den bakgrunden ifrågasätter Sigtona Halrynjo värdet av reformer som är tänkta att underlätta kombinationen av arbete och familj, såsom kompensation till föräldralediga och kortare arbetstid för småbarnsföräldrar. Eftersom de främst är kvinnor som utnyttjar de förmånerna kan de bromsa strävanden mot jämställdhet, anser hon. I vart fall bör utformningen av sådana reformer granskas utifrån följderna för omsorgsansvar och karriär.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.