Kvinnor kämpar för roll i fredsprocessen - övergreppen tystas ned
De hårt drabbade kvinnorna i Columbia saknar röst i fredsförhandlingarna. Våldet mot dem kommer ofta inte ens upp till diskussion. Det vill projektet Kvinnor för fred ändra på.
Kvinnor utsätts för mord, överfall och kidnappningar i inbördeskrigets Colombia. De blir flyktingar, våldtas eller tvingas utföra sexuella tjänster.
I maj kidnappades en colombiansk lärarinna. Hon bodde i en stad som paramilitären kontrollerade men arbetade i en närliggande gerilladominerad by.
Med lärarinnan som gisslan försökte gerillan pressa stadens borgmästare till vissa eftergifter. När han inte gick med på kraven dödades kvinnan.
Detta är bara ett av många exempel på hur kvinnorna i Colombia drabbas av kriget, enligt Patricia Buriticá. Hon är ansvarig för projektet Kvinnor för fred och ordförande i CUTs (den colombianska landsorganisationen) kvinnokommitté. Nyligen besökte hon Sverige och ST.
– Både paramilitär och gerillagrupper kan till exempel komma till en bondefamilj och kräva att dottern ska följa med till någon förläggning för att sköta hushållet och stå till tjänst sexuellt, berättade hon.
I Sverige lades grunden till projektet Kvinnor för fred 2001. Här samlades representanter för 22 olika colombianska kvinnoorganisationer – från feministiska föreningar till fackföreningar och organisationer för svarta och indianska lantarbetare.
Arbetet har syftat till att skapa en fredsagenda, utifrån vilken kvinnorna ska kunna verka tillsammans med större slagkraft.
Det har inte varit lätt. Till slut omfattade dagordningen tolv punkter, krav riktade både till regeringen och gerillan.
Kraven handlar om att respektera de mänskliga rättigheterna – även när det gäller kvinnor – och att tillåta kvinnorna att få en självständig roll i fredsprocessen. Också frågor om utbildning och ekonomi tas upp.
– Alla är överens om att kravet på respekt för de mänskliga rättigheterna är det viktigaste, säger Patricia Buriticá.
Kvinnor för fred
Projektet Kvinnor för fred grundades i Sverige 2001. Representanter från 22 colombianska kvinnoorganisationer samlades då till en konferens som fick stöd från ST och Sida. Tre miljoner har Sida gett till projektet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.